Hallitus on jättänyt hakematta saamelaisilta lakisääteisen ennakkosuostumuksen koronarajoituksille.
Alkuperäiskansaa koskeva neuvotteluvelvoite on kirjattu saamelaiskäräjälakiin. Sen mukaan viranomaisten tulisi neuvotella saamelaiskäräjien kanssa toimenpiteistä, jotka vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi elinkeinoon tai opetukseen.
Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tuomas Aslak Juuson mukaan suostumuksen perään ei ole saamelaisten itsehallintoelimeltä kyselty.
– Saamelaiskäräjälain mukaisia neuvotteluja ei ole käyty asioissa, jotka koskettavat meitä laajasti ja joiden pitäisi olla lainsäädännön mukaan neuvottelukysymys, Juuso sanoo.
Suomi poikkeaa asiassa muista Pohjoismaista siinä, että velvoite on viety kansalliseen lakiin. Ruotsi ja Norja ovat sopineet siitä tähän asti kevyemmin, esimerkiksi konsultaatiosopimuksena valtion ja saamelaiskäräjien välillä. Juuson mukaan ainakin Ruotsissa neuvotteluvelvoite on tulossa lakiin.
On ongelmallista, että saamelaisten tarpeet on jätetty päätöksenteossa huomiotta. Tuomas Aslak Juuso
Neuvotteluvelvoite on kirjattu myös YK:n julistukseen alkuperäiskansojen oikeuksista ja alkuperäiskansojen maailmankonferenssin loppuasiakirjaan, johon Suomi on sitoutunut ilman varauksia, toisin kuin esimerkiksi Norja.
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja kertoo, että saamelaiset ovat muistuttaneet sisäministeriötä neuvotteluvelvoitteesta, mutta toistaiseksi ilman tulosta.
– On ongelmallista, että saamelaisten tarpeet on jätetty päätöksenteossa huomiotta, Juuso sanoo.
Juuso pahoittelee velvoitteen sivuuttamista pandemian kohdalla, ja katsoo sen kielivän laajemmasta ongelmasta.
– Ei ole ollut valmiutta tällaiseen tilanteeseen, eikä osaamista siinä, että pidettäisiin ajan hermolla myös saamelaisten asiat esillä, Juuso sanoo.
Sisäministeri ei kommentoi
Yle tavoitteli sisäministeri Krista Mikkosta (vihr.) kysyäkseen mitkä hän näkee syiksi sille, että saamelaisia koskeva neuvotteluvelvoite ei ole toteutunut.
Yle Uutiset vaihtoi viestejä Mikkosen valtiosihteerin Akseli Koskelan kanssa ja pyysi ministeriltä puhelinhaastattelua. Koskela ilmoitti, että Mikkonen ei kommentoi aihetta tällä viikolla, mutta mahdollisesti myöhemmin.
YK: korona koetellut erityisesti alkuperäiskansoja
YK:n ihmisoikeusneuvoston mukaan korona on iskenyt maailman alkuperäiskansoihin erityisen rajusti. Niiden jäseniä on kuollut Covid-tautiin suhteettoman paljon, ja lisäksi pandemia on sekä tuonut esiin että pahentanut jo aiempaa perua olevia rakenteellisia epäkohtia.
Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yhdessätoista maassa tekemän selvityksen mukaan näihin lukeutuvat esteet terveydenhuoltoon pääsemisessä, sosiaaliturvan heikentyminen ja perinteisten elinkeinojen sekä ruoansaannin vaarantuminen.
Saamelaisia korona ei ole kurittanut yhtä ankarasti kuin joitain muita alkuperäiskansoja, mutta Suomen saamelaisjohtaja näkee silti neljän valtion alueella elävään yhteisöönsä kohdistuneet vaikutukset merkittävinä.
Monilla perheyhteydet ulottuvat yli rajojen, ja yhteyksien ylläpitäminen on ollut hankalaa. Tuomas Aslak Juuso
– Monilla perheyhteydet ulottuvat yli rajojen, ja yhteyksien ylläpitäminen on ollut hankalaa. Saamelaisille perhe ja suku ovat laaja käsite ja yhteyksiä pidetään yllä päivittäin, saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kertoo.
Rajanylityksiä koskevat rajoitukset ovat estäneet myös työssäkäyntiä rajojen yli, elinkeinojen harjoittamista, kaupankäyntiä ja pääsyä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Lisäksi saamenkielinen varhaiskasvatus ja opetus ovat olleet vaikeuksissa.
Valtioilla velvollisuus hakea ennakkosuostumus
YK toteaa myös, että korona on tehnyt entistä näkyvämmäksi alkuperäisväestöihin vaikuttavia rakenteellisia epäkohtia.
Järjestön yleiskokouksen korkean tason täysistunnon eli maailmankonferenssin loppuasiakirja tunnustaa kiireellisen tarpeen alkuperäiskansojen oikeuksien edistämiseksi. Sen mukaan valtioiden on neuvoteltava alkuperäiskansojen edustuselinten kanssa saadakseen näiltä vapaan ennakkosuostumuksen ennen kuin panevat täytäntöön alueillaan eläviin alkuperäisväestöihin vaikuttavia toimenpiteitä.
Saamelaisten yhteiselin saamelaisneuvosto arvosteli viime vuoden puolella kotiseutualueensa valtioita siitä, että YK:n periaate on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.
– Viranomaiset eivät ole vielä arvioineet, miten tiukentuneet rajoitukset valtion rajoilla vaikuttavat saamelaisten kollektiivisiin oikeuksiin. Tätä tulisikin tarkastella tosiasiallisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta, kirjoittivat neuvoston varapuheenjohtaja Aslat Holmberg ja ihmisoikeusasianajaja Oula-Antti Labba.
Tätä tulisikin tarkastella tosiasiallisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Aslat Holmberg ja Oula-Antti Labba
YK:n sopimuksiin kirjatut periaatteet koskevat jokaista alkuperäiskansaa, mutta eivät mitään niistä erityisesti. Sopimusten noudattamatta jättämisestä ei näyttäisi koituvan valtioille sen vakavampia haittoja kuin vaikkapa huolta ilmaisevia julkilausumia tai yksittäisiä kanteluita oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Entä jos ILO 169 olisi ratifioitu?
Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso huokaa samalla kun toteaa, että saamelaisten oikeudet jäävät yhä usein viranomaisilta huomioimatta. Hän näkee koronan kohdalla tapahtuneen välinpitämättömyyden jatkumona laajemmalle saamelaisten oikeuksien väheksynnälle.
Suomi ei esimerkiksi ole ratifioinut ILO:n noin 30 vuoden takaista artiklaa 169 alkuperäiskansoja koskevasta yleissopimuksesta. Eri hallitukset ovat luvanneet selvittää ratifiointia, mutta Juuson mukaan asiaa on palloteltu hallitukselta toiselle. Myös nykyinen hallitus on hänen mukaansa luvannut aloittaa ratifioinnin selvittämisen.
– Oikeusministeriö on harkitsemassa työn aloittamista, mutta tämä koskee pelkästään selvitystä ja samanlaisia selvityksiä tuppaa jokainen hallitus tekemään vuorollaan, Juuso sanoo.
Entä jos ILO:n artikla olisi ratifioitu – olisiko Suomi toiminut koronapandemiankin aikana toisin? Juuso pitää kysymyksenasettelua mielenkiintoisena.
– Ehkä se olisi tuonut painoarvoa siihen, että valtio seuraisi omaa lainsäädäntöään, koska siinä tapauksessa YK ja ILO valvoisivat sopimuksen toimeenpanoa, hän puntaroi.

Marin suunnittelee vierailua Saamenmaalle
Viime elokuussa pääministeri Sanna Marin tapasi Suomen saamelaiskäräjien johtoa Helsingissä. Tapaaminen järjestettiin saamelaiskäräjien aloitteesta. Aiheena oli muun muassa saamelaisikäräjälain mukaisen neuvotteluvelvoitteen uudistaminen. Puhetta on ollut sen laajentamisesta. Marin piti tärkeänä, että lakimuutos saadaan eduskuntaan mahdollisimman pian.
Samalla saamelaiskäräjät esitti Marinille kutsun vierailla saamelaisten kotiseutualueella. Pääministerin kanslian mukaan vierailua on kaavailtu tälle keväälle.
Lisää aiheesta:
Saamelaisneuvosto: Rajaseutujen asukkaiden oikeuksia kunnioitettava myös kriisin aikana
Saamelainen parlamentaarinen neuvosto huolissaan koronan vaikutuksista saamelaisyhteisöön