Oulun seudulla pääsääntöisesti kannabistuotteita, muuntohuumeita, amfetamiinia ja erilaisia huumaavia lääkeaineita, kuten Subutexia, sanoo rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisilaitokselta. Poliisi on löytänyt myös doping-valmisteita, mutta niitä ei luokitella huumeiksi.
Oulun poliisi kirjasi vuonna 2016 runsaat 1 200 huumausainerikosta. Määrä laski edellisvuoteen verrattuna yhdeksän prosenttia.
Jan Sormunen kertoo, että etenkin kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt viime vuosina melkoisesti.
– Viikoittain tulee useita vihjeitä tai muiden tutkittavien asioiden yhteydessä ilmenee kasvattamoja. Osa niistä on isompia ja hyvin ammattimaisia, toiset pieniä ja vaatimattomia.
Viikoittain tulee useita vihjeitä. Jan Sormunen
Välillä vuokratuista omakotitaloista tai vanhoista liikekiinteistöistä on paljastunut jopa satojen kasvien viljelmiä.
– Jos vuokra-asunnossa on sauna, niin yleensä se puretaan ja sinne rakennetaan kasvatustila, Jan Sormunen kertoo.
Verkon ja postin välityksellä
Kannabiksen kotikasvatuksen lisäksi netin kautta vertaisverkossa tapahtuva tilaaminen on lisääntynyt. Jan Sormusen mukaan perinteinen huumeiden katukauppa on siten hieman hiipunut.
– Henkilöt, jotka tuovat huumaavia aineita maahan, toimittavat niitä eteenpäin postin välityksellä. Kauppa sovitaan ensin vertaisverkossa, jolloin annetaan osoitetiedot ja tilauksen maksamiseen käytetään nettirahaa, bitcoinia.

Rikoskomisario Jan Sormunen sanoo, että tyypillistä huumekäyttäjää on vaikea määritellä, sillä huumeita käyttävät kaikenikäiset, yläasteen oppilaista nuoriin aikuisiin ja vanhempiin ihmisiin.
– Lisäksi on tavattu alakouluikäisiä, 12-vuotiaita, jotka ovat kokeilleet muuntohuumeita tai lääkeaineita.
Törkeiden tutkinta vie aikaa
Oulun poliisilaitos sai vuonna 2016 paljastettua 39 törkeää huumausainerikosta, mikä on kaksi enemmän kuin edellisvuonna. Poliisin eri tutkintaryhmät tekevät näiden rikosten parissa tiivistä yhteistyötä.
Huumausaineiden käyttörikoksia poliisin tietoon tuli viime vuonna 804, kun määrä vuonna 2015 oli 922.
– Pääsääntöisesti poliisin resursseja on kohdistettu vakavampien rikosten tutkintaan. Käyttörikoksia saadaan kirjattua vaikka joka päivä. Niiden kohdalla on aika paljon käytetty hoitoon ohjausta tai annettu henkilölle huomautus.
Lisäksi on tavattu alakouluikäisiä, 12-vuotiaita, jotka ovat kokeilleet muuntohuumeita tai lääkeaineita. Jan Sormunen
Jan Sormusen mukaan Oulun alueella tai Pohjois-Suomessa ei ole tällä hetkellä mitään yksittäistä huumeongelmaa. Huumausainerikollisuus aiheuttaa hänen mukaansa haittaa käyttäjälle, mutta myös hänen sukulaisilleen, omaisilleen ja ympäristölleen.
– Jos ihminen on syrjäytymisriskissä ja ajautuu nuorena päihteiden käyttöön, niin silloin siinä on vakava uhka. Päihdekierteen katkaisu voi olla vaikeaa. Tärkeintä olisi, että hänet saataisiin hyvissä ajoin pidettyä pois aineiden käytöstä ja elämänhallinta sekä -laatu säilyisivät, Jan Sormunen toteaa.