Urheilun näyttämisestä baareissa on tullut entistä hankalampaa ja kalliimpaa, valittavat monet ravintolayrittäjät.
Jos ravintola haluaa näyttää asiakkaille useita lajeja, se tarvitsee nykyään monia kanavapaketteja. Taustalla on jalkapallon, jääkiekon ja formula 1:n televisio-oikeuksien hajautuminen yhä useamman toimijan käsiin.
Uusin mullistus alalla on Telian tulo jääkiekon Liigan mediakumppaniksi. Se on nostanut Liiga-pakettien hintoja varsinkin niillä ravintoloilla, jotka ovat Telian kaapeli-tv-verkon ulkopuolella ja haluavat näyttää useita eri otteluita yhtäaikaa.
– Hinta nousi yli puolella. Ja toisin kuin ennen, nyt emme pysty edes näyttämään kaikkia pelejä, sanoo Pasi Unkuri kuopiolaisesta SporttiPubi Futarista.
"Ei pysty mitenkään siirtämään hinnoitteluun"
Urheiluun erikoistunut Futari haluaa tarjota mahdollisuuden katsoa useampaa peliä yhtäaikaa. Siihen vaaditaan kolme erillistä kanavapakettia, jotka maksavat 329 euroa kuussa kappale.
Lisäksi pubin on täytynyt vuokrata kolme kannettavaa tietokonetta, joiden kautta pelit siirretään näytöille. Aiemmin eri pelien näyttäminen hoitui maksu-TV-kortin avulla.
Saman ongelman kanssa painivat myös monet muut urheilua näyttävät ravintolat. Kuopiolaisesta ravintolaketju Vararengasravintoloista kerrotaan, että he miettivät vielä, kuinka monta eri peliä he voivat näyttää yhtäaikaa. Myös paikallisessa Amarillossa Liiga-lähetysten hinnat ovat nousseet.
– Sitä ei pysty mitenkään siirtämään hinnoitteluun. On vain uskottava siihen, että volyymia tulee enemmän, ravintolapäällikkö Sanna Tikkanen sanoo.
"On paikkoja, jotka ovat luopumassa urheilun näyttämisestä"

Tamperelainen ravintolayrittäjä Hannu "Hande" Huhtinen varoitti urheilun erikoislehti Elmon mielipidekirjoituksessa, että "urheiluoikeuksien pirstaleinen jako eri toimijoille on kaatamassa kaiken urheilun näkymisen julkisissa tiloissa".
Huhtinen luopui oman baarin pyörittämisestä neljä vuotta sitten. Hän kertoo Ylelle, että tuolloin kaikkien urheilulajien näyttäminen maksoi 140-paikkaisessa baarissa noin 16 000 euroa vuodessa. Nyt hinta on noussut jo 28 000 euroon – ja enempäänkin, jos Liiga-kanavapaketteja on enemmän kuin yksi.
– On useampia paikkoja, jotka ovat luopumassa urheilun näyttämisestä. Sitten on paikkoja, joilla ei ole enää mahdollisuuksia näyttää niin monta lajia kuin tahtoisi, hän sanoo.
Oma huolensa yrittäjillä liittyy tekniseen laatuun. Liigan harjoitusotteluissa läppäreiden kautta skriinille siirretyt lähetykset ovat pätkineet, eikä tämä luonnollisesti ilahduta ravintolayrittäjiä.
– Ongelmat ovat olleet aika vakavia. Sellaista ei voi tapahtua, kun kausi alkaa. Asiakkaat eivät sitä purematta niele, miettii Pasi Unkuri Futarista.
Ravintoloitsijoita mietityttää myös lähetysten mahdollinen eritahtisuus. Jos samaa ottelua katsotaan eri puolilla baaria eri näytöiltä, lähetykset eivät välttämättä ole samassa ajassa. Baarin toisessa nurkassa kiekko voi olla maalissa, kun toisessa nurkassa tilanne on vielä päällä.
Telia: Hinnoittelu vastaa markkinatasoa
Pyysimme Teliaa vastaamaan yrittäjien kritiikkiin. Yhtiö ei kommentoi hinnannousua, koska se ei ota kantaa aiempien toimijoiden hinnoitteluun. Telian mukaan nykyinen hinnoittelu vastaa kuitenkin "merkittävien urheilusarjojen julkisen esittämisen markkinatasoa".
Tietokonetta tarvitsevat lähetyksiin ne yritykset, jotka eivät ole Telian kaapelitelevisioverkon tai laajakaistaverkon alueella. Entä pätkivätkö tietokoneen kautta näytölle siirretyt lähetykset, kun liigapelit alkavat? Ja kuka vastaa, jos lähetykset vielä pätkivät?
– Telia vastaa jakelusta omassa kaapelitelevisiossaan ja Telian digiboksissa. Telia toimittaa sisällön Viihdeväylälle ja Canal Digitalille, jotka vastaavat omien palveluidensa jakelusta. Sporttibaarin internetoperaattoripalvelujen tarjoaja vastaa kyseisen paikan laajakaistayhteydestä, yhtiön viestinnästä kerrotaan.