Täpötäysi ankkurinaulakko. Sen yläpuolella on pieniä lokerikkoja.
Tämä on aika tavallinen näky monessa vanhassa koulussa. Tamperelainen Anni Salminen ihmettelee, miksi näin on myös uudessa koulurakennuksessa Tesomalla Tampereella.
Moni esikoululainen käyttää kuravaatteita. Salmista ihmetyttää, ettei tätä oteta huomioon koulun suunnittelussa. Lapsille on vain yksi koukku ja sen yläpuolella pieni lokero.
– Viime viikolla oli vanhempainilta, jossa saimme kuulla, että "arkkitehtuurisista syistä" lapsillemme ei ole kura- ja talvikaudeksi tulossa minkäänlaisia säilytystiloja eikä kuivureita litimärille ulkokamppeille, vaan kaikki vaatteet pitää sulloa märkinä siihen alle kymmenen senttiä leveään sisävaatenaulakkoon, hän ihmettelee.
Anni Salminen muistuttaa, että talvikaudella lapsi tarvitsee useammat varusteet ulkoiluun, jos vaatteita ei voi kuivata. Tämä taas vie entisestään tilaa koulun jo ahtaissa säilytystiloissa.
Salminen kertoo ottaneensa yhteyttä kouluun ja päiväkotiin.
– Uuden rakennuksen sisustuksen takia ei oma lapseni ainakaan ulkoile märissä vaatteissa, vaan asianmukaiset tilat ulkovarusteille on löydyttävä.
Koulu etsii ratkaisuja
Anni Salminen kertoi asiasta kaupunginosan Facebook-ryhmässä ja sai paljon vastakaikua. Vanhemmat kertovat, että monessa muussakin koulussa tai päiväkodissa on huonot säilytystilat lasten vaatteille.
Pienestä lokerikosta vaatteet valuvat helposti naapurin puolelle ja siitä nykyään koulussa jylläävät täit villiintyvät, vanhemmat arvelevat.

Säilytystilat on vaikea järjestää osassa kouluja, koska tilat ovat vanhoja. Esikoululaiset ovat ennen saattaneet olla päiväkodeissa, joten koulujen ei ole ennen tarvinnut välttämättä miettiä kuravaateongelmaa.
Tesoman päiväkodin johtaja Hanna Palho-Mattila sanoo, että vanhempien huoli on kuultu. Päiväkodin johtaja on juuri puhunut sähkömiehen kanssa, että myös esikoululaisten vaatteille saataisiin kuivuri. Nyt kuivausmahdollisuus on päiväkodissa.
Alun perin koululle ei suunniteltu kuivausmahdollisuutta. Myös Opetushallituksen havainnon mukaan kuivauskaapit eivät ole yleistyneet kouluissa, vaikka Opetushallitus kertoo aina suositelleensa alakouluihin kuraeteisiä kuivauskaappeineen.
Päiväkodin johtajan mukaan tämä johtuu lasten iästä.
– Lasten ikäkin on sellainen, että opetellaan, ettei ihan uimalla enää uida niissä kuralätäköissä.
– Esikoululaiset ovat nykyään kouluilla ja pienet opettelevat aiemmin itsestä huolehtimisen taitoja, hän sanoo.
Päiväkodin johtaja lupaa kuitenkin, että tilanteeseen etsitään helpotusta. Vaateralli työllistää päiväkoteja ja kouluja.
– Suomen sääolot ovat haasteellisia, mutta yritämme parhaamme. Päivään vaikuttaa paljon, onko sadetta vai kuivasää.
Hyvin vaihteleva tilanne eri kouluissa
Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapaninen sanoo, että koulujen tiloista, puhumattakaan säilytystiloista, ei ole enää vuosiin ollut normeja.
– Ainoa, mitä opetustoimen lainsäädännössä sanotaan on, että opetuksen järjestäjä on vastuussa koulun turvallisuudesta.

Aikaisemmin koulujen tiloista oli normiohjeistuksia, nykyisin ne ovat enemmänkin suosituksen kaltaisiia suunnitteluohjeita. Parhaillaan Opetushallitus tekee ohjekortteja Rakennustiedon kanssa koulun eri tiloista.
Tapanisen mukaan tällä hetkellä koulujen säilytystilat ovat hyvin vaihtelevia. Monet lapset käyvät koulua väistötiloissa ja niissä eteiset voivat olla hyvin ahtaita.
Uusissa kouluissa sen sijaan voi hyvinkin hienoja ratkaisuja.
– Koulu joutuu itse pohtimaan näitä. Tällä hetkellä on hyvin tehtyjä ja hyvin ahtaita eteisiä.
Tilaa on rajallisesti
Tampereen Tilakeskuksen hankepäällikkö Antti Lakka kertoo, että Tampereella on ollut tapana, ettei uusissakaan kouluissa ole kuraeteistä. Kyse on tilan riittämisestä.
– Haluamme, että luokat ja yhteiskäyttöön tarkoitetut tilat ovat isoja. Tämä pienentää naulakoihin ja eteisiin käytettyä tilaa, kun tilaa on rajallisesti, Lakka kertoo.
Uusissa päiväkodeissa on Lakan mukaan kuraeteiset joka ryhmälle, kuivauskaapit ja kuivaustelineet kengille. Kun esiopetus on siirretty kouluihin, näiltä puuttuu tila kuravaatteille.
– Vanhemmat ovat ihan oikeassa, etteihän ne vaatteet kuivu lokerikossa. Pitää keksiä toinen tapa kuivata vaatteita, viedä vaikka luokkaan, Lakka sanoo.
"Suomen oloissa merkittävä asia"
Opetushallituksen yliarkkitehdin mukaan suunnittelussa pitää ottaa huomioon eri-ikäiset lapset. Alakoululaiset ovat usein liikunnallisia ja vaatteita kastuu ja likaantuu herkemmin.
– Asia pitää huomioida. Suomen oloissa tämä on merkittävä asia. Suosittelemme, että alakouluihin tehdään sisäänkäyntien yhteen kuraeteiset.
Lukiossa tai yläkoulussa taas oppilaat liikkuvat mopoilla tai pyörillä ja kypärät pitäisi huomioida naulakoissa.
Reino Tapanisen mukaan myös täiepidemioiden kannalta naulakoilla on väliä.
"Sukkakoulu" yleistyy
Ulkovaatteiden säilytystiloista tulee yhä tärkeämpi asia kouluissa, koska kengätön koulu yleistyy nopeasti. Yhä useampi koulu on niin sanottu sukkakoulu, jossa ei saa liikkua ulkokengillä.
Joissakin kouluissa on isot tuulikaapit ja kenkäsäilytyslokerikot. Myös kaapit yleistyvät kovaa vauhtia kouluissa. Yliarkkitehti suosittelee uusille kouluille jokaiselle oppilaalle omaa, lukittavaa kaappia.
– Tämä pienentäisi myös paloriskiä. Isoissa auloissa olevat vaatteet ovat paloriski ja suljettavat kaapit ovat turvallisin vaihtoehto. Näkisin kaapit hyvänä asiana.
Yliarkkitehti näkee välillä työssään myös kouluja, joissa säilytystä ei ole pohdittu juurikaan.
– Käytävällä lojuu kenkiä, reppuja ja takkeja sikin sokin, jos ne eivät mahdu naulakkoon. Usein niitä lojuu sisäänkäynnin edustalla ja se on turvallisuusongelma ja siisteyskysymys. Jos koulusta pitää pystyä poistumaan nopeasti, käytävällä ei saa olla ylimääräistä tavaraa.