Quantcast
Channel: Yle Uutiset | kotimaa | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 129054

Finnpulpin vastustajat yrittävät todennäköisesti viedä ympäristöluvan korkeimpaan hallinto-oikeuteen – "Tällaista ei voi tapahtua"

$
0
0

Vesa Kauhasen pihalta näkee, miten vaahtopäät etenevät Kallavedellä. Järven yli näkyvät Kallansillat ja Kelloniemi. Tähän maisemaan, muutaman kilometrin päähän Kauhasen kotoa, tulee entistä suuremmalla todennäköisyydellä myös maailman suurimman havusellutehtaan purkuputki.

Vaasan hallinto-oikeus kertoi tänään perjantaina, että Finnpulpin Kuopioon suunnitellun biotuotetehtaan ympäristölupa pysyy voimassa. Oikeus määräsi kuitenkin yhtiölle uusia velvoitteita päästöjen ja jäähdytysvesien vaikutusten tarkkailuun.

Kauhanen oli yksi kymmenistä lupapäätöksestä valittaneesta. Hän jätti 11 muun paikallisen kanssa yhteisvalituksen, jonka mukaan Finnpulpin aluehallintovirastolta saama lupapäätös perustui osin virheellisiin tietoihin eikä ottanut riittävästi huomioon ilman kautta tulevia päästöjä.

Oikeuden päätös oli Kauhaselle järkytys. Erityisesti hän on huolissaan tehtaan sulfaattipäästöistä. Ranta-asukas pelkää, että Finnpulpille on annettu nyt lupa päästää järveen niin paljon sulfaattia, että "Kallavedestä tulee Suolavesi".

– Se on järkyttävä tilanne. Tällaista ei voi tapahtua, mutta tällä luvalla se näyttäisi olevan mahdollista.

"On edellytyksiä valitusluvan saamiseen"

Finnpulpin vastustajat aikovat nyt vähintään harkita valitusluvan hakemista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vesiluonnon Puolesta ry:n nimissä valituksen tehnyt biokemisti Jari Natunen on jo Facebookissa kutsunut valittajia keskustelemaan jatkotoimista.

Valitusluvan myöntämiseen on kolme perustetta, joita esitellään muun muassa tässä Savon Sanomien artikkelissa (maksumuurin takana).

– Minusta näyttää siltä, että tässä tapauksessa on edellytyksiä valitusluvan saamiseen, Natunen miettii.

– Metsäteollisuuden suhteen kyse on ennakkotapauksesta. Toisaalta oikeuden päätös on sisäisesti ristiriitainen.

Natunen on osallistunut aktiivisesti aiemmin muun muassa Talvivaaran nikkelikaivosten vastaiseen ympäristöliikkeeseen. Hän näkee Talvivaarassa ja Finnpulpissa tiettyjä yhtäläisyyksiä.

– Näyttää siltä, että tässä on annettu Finnpulpille aika surutta lupa Talvivaaraan nähden moninkertaisiin suolapäästöihin.

"Kukaan ei uskalla lähteä hiihtämään"

Jos tehdas toteutuu, monet kuopiolaiset ilahtuvat sen tuomista työpaikoista. Ympärivuotisesti järven rannalla asuva Vesa Kauhanen ei ilahdu. Hän sanoo päinvastoin muuttavansa pois. Sopivaa rantapaikkaa on jo kuulemma katsottu muualta.

– Mutta katsotaan ensin tämä taistelu loppuun. On pakko katsoa, mikä hallinto-oikeuden päätös on ja jos se antaa aihetta hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, niin se tehdään totta kai, se on ihan selvä asia.

Toinen ympäristöluvasta valittanut on tehtaan vastarannalla Kelloniemessä asuva Arto Toppinen. Hän sanoo, että varsinkin Finnpulpin jäähdytysvesien vaikutus rajoittaa paikallisten virkistysmahdollisuuksia.

– Kukaan ei uskalla lähteä hiihtämään, pilkille eikä ajaa moottorikelkalla. Eikä tämä koske pelkästään Kelloselkää, vaan lämmin vesi virtaa etelään päin. Ei enää tiedä, missä uskaltaa liikkua.

Arto Toppinen.
Arto Toppinen ei vastusta tehdasta sinänsä. Hän ei vain halua sitä niin keskeiselle paikalle kuin se nyt on tulossa.Antti Karhunen / Yle

Ehkä hiukan yllättäen Toppinen sanoo kannattavansa tehdasta sinänsä. Hänen mielestään Suomen suuri metsätalous tarvitsee sen, mutta paikka on nyt väärä.

– Johonkin se pitää tehdä, mutta ei keskelle kaupunkia. Ei siten, että pilataan kaupungin helmi, Kallavesi. Paikka pitää löytää jostakin syrjemmästä.

Kansanliike syntyi kesällä

Finnpulpin tehdashanke ehti olla kuopiolaisten tiedossa jo vuosia, ennen kuin sitä vastustava kansanliike varsinaisesti syntyi. Pro Kallavesi -Facebook-ryhmä perustettiin alkukesästä 2018. Elokuun vaihteessa aktivistit alkoivat myös kerätä nimilistaa tehtaan pysäyttämiseksi.

Finnpulp on oudoksunut etenkin vastustuksen ajankohtaa. Projektijohtaja Timo Piilonen kertoi elokuussa Ylelle ihmettelevänsä, että liike on syntynyt nyt, kun ympäristövaikutusten arvioinnista on vuosia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi Finnpulp Oy:lle biotuotetehtaan ympäristöluvan maaliskuussa 2017. Se sisälsi selluloosatehtaan, kuoren kaasutuslaitoksen, biohiililaitoksen, biokaasulaitoksen, tehtaan energiantuotannon sekä erillisen jätevedenpuhdistamon.

Luvasta jätettiin hallinto-oikeuteen 24 valitusta. Lisäksi yksi taho ilmoitti oikeudelle halunneensa vielä "vastustaa tehdashanketta", mutta ei ehtinyt jättää virallista valitusta ajoissa.

Lue myös: Finnpulp ilahtui ympäristöluvasta – toimitusjohtaja antoi jo rohkean lupauksen koko sellutehtaan rahoituksesta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 129054


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>