Heinolalainen Jyrängön koulu on voittanut eurooppalaisten koulujen liikuntapalkinnon. Koulun edustajat pokkasivat EU-komission jakaman Be active -palkinnon keskiviikkona Sofiassa Bulgariassa.
Koululla on liikuttu ja tehty liikuntakasvatusta aktiivisesti jo vuodesta 2005. Koulu on ollut alusta pitäen mukana Liikkuva koulu -hankkeessa. Nyt verkostoon kuuluu jo yli 2 000 peruskoulua.
– Liikunta on osa koulupäivämme arkea koulumatkoilla ja välitunneilla. Meillä on luokissa esimerkiksi sähköpöytiä ja jumppapalloja, jotka kuuluvat toiminnalliseen opetukseen, Jyrängön koulun rehtori Kimmo Nykänen kertoo.
Miten oppilaat saadaan liikkumaan koko päivän?
Jyrängön koulun tavoite on saada jokainen lapsi liikkumaan vähintään tunnin jokaisena koulupäivänä. Miten se onnistuu? Koulu antaa kolme vinkkiä myös muille opinahjoille.
1) Liikuntaa koulupäivän rakenteeseen
Jyrängön koulussa on kaksi pidempää välituntia. Aamupäivällä välitunti kestää 25 minuuttia ja puolen päivän aikaan 40 minuuttia. Se mahdollistaa, että lapsilla on aikaa leikkiä, liikkua ja pitää kerhoja pitkillä välitunneilla.
Koulussa on mahdollisuus myös sisäliikuntaan välitunneilla. Talvikaudella muutama luokka saa vuorollaan viettää välitunnit halutessaan liikuntasalissa. Vertaisohjaajat eli 4–6 -luokkalaiset välkkärilapset ohjaavat toimintaa välitunneilla, jotta koko porukka saadaan yhdessä leikkimään.
Kaikille lapsille on tavoitteena löytää mielekästä tekemistä, jotta liikkuminen ei ole pakkopullaa.
2) Oppilaat mukaan suunnitteluun
Kun Jyrängön koulussa mietitään uusia toimintatapoja tai välinehankintoja, oppilaat otetaan mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Lapset ovat siis mukana ideoimassa – ja saavat myös antaa palautetta, jos jokin ei toimikaan.
3) Liikuntaa myös oppitunneille
Koululla pyritään istumaan pulpetin takana mahdollisimman vähän. Lisäämällä toimintaa myös oppitunneille, saadaan aktiivisia minuutteja pitkin päivää, sanoo rehtori Nykänen.
– Esimerkiksi 3.-luokkalaisten kertotauluun voidaan ottaa liike mukaan ja etsiä tietoa käytävältä. Liikunta otetaan hyödyksi monella tavalla, sanoo luokanopettaja Petra Ylönen.