Etelä-Karjalassa keskusssairaalan lääkärit ovat kyllästyneet Etelä-Karjalan keskussairaalan ja päivystyksen kehnoihin työoloihin. Lääkärit ovat tyytymättömiä työtiloihin ja jatkuvaan lääkäripulaan. Lisäksi he ovat huolissaan täydestä vuodeosastosta, josta voidaan joutua kotiuttamaan potilaita huonokuntoisina.
Nyt lääkärit ovat kirjelmöineet ongelmista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johdolle.
Päivystys muutti uuteen K-sairaalaan viime kesänä. Uusi sairaala on ollut murheenkryyni rakentamisesta lähtien, ja ongelmia on ilmaantunut tasaisena virtana. Valmistumisen kynnyksellä sairaalassa sattui muun muassa iso vesivahinko.
Muuton jälkeen sairaalan toiminnallisuudet herättivät ihmetystä: päivystyksestä puuttuu odotusaula, pylväät hissien edessä vaikeuttavat potilaskuljetuksia ja potilashuoneissa on liian hyvä äänieristys.
Muutama päivä sitten lääkärit jättivät sosiaali- ja terveyspiirin johdollo adressin, joka tuo esiin uusia ongelmia hoitotyössä.
– Ei tietysti kukaan adresseja odota, mutta ei sen sisältö sinänsä yllättänyt, toteaa terveys- ja vanhuspalveluiden johtaja Tuula Karhula Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.
Lääkärit eivät useista pyynnöistä huolimatta suostu kommentoimaan valituksen syitä tarkemmin Ylelle.
"Välillä ei edes tiedetä, kuinka paljon meillä on seuraavana päivänä lääkäreitä"
Adressin on allekirjoittanut noin 60 lääkäriä. Heitä huolestuttaa yleislääkäripula päivystyksessä. Lisäksi adressissa kerrotaan, että vuodeosastot ovat lähes aina täynnä, päivystyksen tilat ovat soveltumattomat ja riittämättömät lääkäreille, eikä tietokoneita ole tarpeeksi.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on ostanut noin 20 vuotta päivystyksen yleislääkäripalvelut ensin Attendolta ja yrityskaupan jälkeen Terveystalolta.Eksotelta perustellaan lääkäripulaa sillä, että Terveystalo ei ole pystynyt toimittamaan sopimuksen mukaisesti ostopalvelulääkäreitä Eksotelle.
– Terveystalolle on tullut akuutti ongelma tänä vuonna, että he eivät ole pystyneet läheskään joka päivä toimittamaan päivystäjiä meille, toteaa Karhula.
Valtakunnallinen yleislääkäripula on Karhulan mukaan osasyynä siihen, ettei Terveystalo ole pystynyt järjestämään lääkäreitä Lappeenrantaan.
Viime syksynä päivystys toimi Karhulan mukaan hyvin, kun päivystyksessä oli päivällä 3–4 yleislääkäriä. Nyt menee huonommin.
– Nyt on jouduttu sitten menemään paljon, paljon vähemmällä väellä. Välillä ei edes tiedetä, kuinka paljon meillä on seuraavana päivänä lääkäreitä, kuvailee Karhula.

"Tuskaa se tuottaa ja paljon järjestelyitä vaatii"
Lääkärit jättivät adressin Nuorten lääkärien yhdistyksen nimissä. Nuorien lääkärien lisäksi adressin ovat allekirjoittaneet useat ylilääkärit ja kokeneet lääkärit.
Adressissa kerrotaan, että yleislääkäripula kuormittaa erikoissairaanhoitoa.
– On jopa ehdotettu, että mikäli yleislääketieteen päivystäjiä ei saada, erikoissairaanhoidon päivystäjien tulisi tutkia ja hoitaa myös yleislääketieteen potilaat. Tätä ei voida sallia, lääkäreiden jättämässä adressissa todetaan.
Lääkäreiden mukaan erikoissairaanhoidon ammattilaisten siirtyminen yleislääketieteen päivystykseen vaarantaisi kriittisesti sairaiden potilaiden hoidon.
Eksoten johdon mukaan erikoissairaanhoidon lääkärit ovat aiemminkin hoitaneet yleislääketieteen potilaita. Näin toimittiin noin 20 vuotta sitten, jolloin erikoislääkärit vastasivat yöpäivystyksestä.
– 20 vuotta sitten yleislääkäripäivystystä ei ollut, vaan erikoisalat hoitivat yöpäivystyspotilaita, kertoo Karhula.
Enää se ei kuitenkaan käy. Uuden päivystysasetuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikössä tulee olla yleislääketieteen erikoisalan edellytykset ja osaaminen.
– Totta kai yleislääkärin päivystykseen hommaamme, mutta tuskaa se tuottaa ja vaatii paljon järjestelyitä, huokaisee Karhula.

Kirurgian päivystäjä työskentelee käytävällä
Lääkärit ovat huolissaan Eksoten tulevaisuudesta ja houkuttelevuudesta työpaikkana. Erikoistuvia lääkäreitä on lähtenyt nyt jo pois Eksotelta ja ovat hakeutuneet muihin sairaaloihin töihin. Yhtenä syynä lääkäreiden lähtöön ovat huonot työolot.
Etelä-Karjalan keskussairaala sijoittui alimmalle sijalle keskussairaalavertailussa vuonna 2018 tehdyssä valtakunnallisessa Nuorten lääkärien yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä.
Lääkärit kritisoivat adressissaan myös uuden sairaalan tiloja. Päivystyspoliklinikan tilat ovat soveltumattomat ja riittämättömät lääkäreille. Muun muassa kirurgian ja yleislääketieteen päivystäjät joutuvat työskentelemään käytävällä potilastiloissa.
– Haastavaahan tämä ollut. Päivystyksen toimijat ovat olleet aikanaan tiloja suunnittelemassa. Uskon, että tila-asiat pystytään järjestämään, sanoo Eksoten terveys- ja vanhuspalveluiden johtaja Tuula Karhula.
Lisäksi päivystyksessä on liian vähän tietokoneita lääkäreille. Karhula lupaa, että tietokoneita tilataan lisää.
Täysistä vuodeosastoista Karhula syyttää viime kesän osalta helteitä. Talvella ja keväällä puolestaan hoivayksiköissä jylläsi pitkäkestoinen noroinfektio, mikä täytti vuodeosastot.
Yksi ratkaisu on raha
Lääkärien jättämä adressi saa Eksoten johdolta kiitosta siitä, että se on ratkaisukeskeinen. Siihen on kirjattu ratkaisuehdotuksia, joilla tilannetta voitaisiin parantaa.
Lääkärit ehdottavat, että päivystysalueelle tulisi oma erikoislääkäri ja perusterveydenhuoltoon lisää vuodeosastopaikkoja. Heidän mukaan rekrytointi helpottuisi, jos peruspalkkaa korotettaisiin. Se parantaisi lääkäreiden mukaan Eksoten kilpailukykyä ja sitouttaisi työvoimaa pidempiaikaisiin työsuhteisiin.
Terveys- ja vanhuspalveluiden johtaja Tuula Karhulan mukaan rahaa tarvitaan, jotta yleislääkäreitä löytyisi päivystykseen.
– Meidän täytyy etsiä yleislääkäreitä nyt eri keinoin ja jonkinlaisella lisärahasummalla sitouttaa siihen, että osa suostuisi päivystämäänkin.