Itälappilainen Savukoski on Suomen harvaan asutuin kunta, jossa ihmisiä on nipin napin tuhat, mutta erämaata ja poroja sitäkin enemmän. Kirkonkylällä on yksi ruokakauppa ja pankki, joka on avoinna kaksi tuntia viikossa. Työttömyysluvut ovat Lapin korkeimmat.
Numeroiden perusteella Savukoski vaikuttaa äkkiseltään kunnanjohtajan painajaiselta.
– Minä olen nauttinut Savukoskella olosta ihan suunnattomasti, sanoo vs.kunnanjohtaja Esko Rautiainen itse. Luonto on täällä aina lähellä ja Rautiainenkin kipaisee aamuisin pihan poikki Kemijokeen uimaan. Tänä aamuna ovi tosin loksahti lukkoon kunnanjohtajan värjötellessä uimahousuissa oven väärällä puolen, mutta se häntä vain naurattaa.

Väestöennusteet ovat kyllä synkkiä, sen Rautiainen tunnustaa. Savukosken asukasluvun arvioidaan putoavan tuhannesta noin kahdeksaansataan vuoteen 2040 mennessä. Koko Itä-Lapissa asukkaita katoaisi Rautiaisen mukaan noin 4000.
– Se on ehdottomasti liikaa. Täällä ei riitä tekijöitä turvaamaan palveluja eikä pitämään yllä yksityistä palveluntarjontaa. Myös kauppojen ja ravintoloiden kohtalo on silloin vaakalaudalla.
Uusille asukkaille tilaa kyllä riittäisi, henkeä kohden jopa monituhatkertaisesti Helsinkiin verrattuna.

Historian kallein investointi
Savukoski ei ole ongelmineen yksin. Mitä pienempi kunta, sitä nopeammin väki vähenee. Alle 5000 asukkaan kuntiin Tilastokeskus ennustaa samaa viidenneksen vähennystä kuin Savukoskellekin.
Ennusteet ovat vain ennusteita, toteaa kunnanjohtaja kuitenkin ja aikoo tehdä kaikkensa osoittaakseen ne vääriksi.
Savukoskella ei olla sammuttamassa valoja, päinvastoin. Kunnassa on päätetty sen historian suurimmasta investoinnista, yli 4 miljoonaa euroa maksavasta koulurakennuksesta.
– Me uskomme, että tulevaisuutta on olemassa, Rautiainen toteaa.
Rakennustöiden on määrä alkaa vielä lokakuun aikana. Korvatunturin koulun ja Savukosken lukion käytössä oleva rakennus nousee nykyisten sisäilmaongelmaisten koulurakennusten viereen. Vanhat puretaan kun uusi on valmis.
Neliöitä uusissa tiloissa on 1500, mikä on kolmasosa nykyisistä tiloista. Enempään ei näillä väestöennusteilla ole tarvetta.

Työtä on, vaikkei välttämättä työpaikkoja
Uuden koulun ja muiden palvelujen maksajiksi tarvitaan kipeästi veronmaksajia mutta kovin harvoin he ovat Savukoskelle tulleet. Petri Tarkka kuitenkin palasi Rovaniemeltä lapsuusmaisemiin viisi vuotta sitten vaimonsa ja lapsensa kanssa. Puuseppä nauttii siitä, että verstaalla ei tarvitse hosua.
– Kaikki asiakkaat sanovat että ei tällä ole kiire, teet sitten kun kerkiät, Tarkka kertoo.
Tarkan valmistamia tilaustöitä lähtee Matkahuollon kyydissä pitkin Suomea. Puusepän työ ei yksin riitä, vaan Tarkka tekee töitä myös urheiluhierojana. Hän arvelee, että töitä ei olisi ellei hän olisi niitä itse keksinyt.
– Ihmisten pitäisi muuttaa se ajatusmallinsa. Ei täällä valmiita työpaikkoja ole, mutta kun katsoo markkinoita, niin kyllä täältä työtä löytyy. Se vaan vaatisi oman yrityksen perustamista.

Kysyntää olisi Tarkan mukaan esimerkiksi kiinteistöhuollon osaajille. Muitakin markkinarakoja hän havaitsee, mutta ei paljasta. Vaikuttaa siltä, että Tarkka saattaa tarttua itse jälleen uuteen toimeen.
– En tiedä, katsotaan, Petri Tarkka myhäilee.
"Once in a lifetime"
Savukoskella on seurattu, kuinka naapurikunta Sodankylä on saanut kosolti mukavaa julkisuutta houkuteltuaan helsinkiläisen tubettajan Inari Fernandezin asumaan perheineen vuodeksi Sodankylään. Omaa tubettajaa Savukoskella ei ole varaa palkata, mutta ideoita vs. kunnanjohtaja aikoo lainata.
– Kun vaikkapa opettajan määräaikaisia tehtäviä tulee auki, aiomme ryhtyä houkuttelemaan tekijöitä muualta Suomesta. Sanomme että tervetuloa kokeilemaan elämää tänne napapiirin pohjoispuolelle ja nauttimaan lappilaisuudesta, Rautiainen visioi.
Hän puhuu "Once in a lifetime"- mahdollisuudesta.
Toiveissa tietysti on, että joidenkin osalta kokeilu muuttuisi pysyväksi lappilaisuudeksi. Uusia savukoskelaisia aiotaan kalastella myös itärajan takaa.
– Olemme käynnistämässä samaa, mitä Salla ja Posio jo tekevät. Tähtäämme siihen että lukiosta tulee kansainvälinen lukio, jonne tulee uusia opiskelijoita Venäjältä ja kenties muultakin.
Robotti siivoaa halvemmalla
Uusia veronmaksajia ja huoltosuhteen paranemista odotellessa kunnanjohtaja Rautiaisen on etsittävä alati säästöjä. Entistä pienemmän koulurakennuksen valmistuttua kunta laskee säästävänsä ylläpitokustannuksissa 130 000 euroa vuodessa.
Esimerkiksi lämmityskulut ovat kylmien ja pitkien talvien vuoksi Itä-Lapissa toista luokkaa kuin Etelä-Suomessa.

Myös uuden koulun siivousta on pohdiskeltu kukkaron kannalta.
– Sisällä ollaan sukkasillaan tai sisäkengissä, se vähentää siivouksen tarvetta. On suunniteltu myös, että liikuntatilat ja käytävät siivoaisi robotti, Rautiainen kertoo.
Säästöjä haetaan myös henkilöstömenoista ja kunta päätti tällä viikolla koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista. Rautiainen ei pidä irtisanomisia todennäköisenä mutta selvää on, että eläköityvien tilalle ei aina palkata uutta. Yt-neuvottelujen tavoitteena on 190 000 euron vuosittaiset säästöt.
"Ehkä joku ilonpilkahdus tulee"
Savukoski on monen muun kunnan tavoin hakenut valtionosuuden korotusta heikkojen talousnäkymiensä vuoksi. Jos talouskehitys jatkuisi nykyraiteilla, Savukoski putoaisi kriisikuntien joukkoon viimeistään vuonna 2022. Kunnanjohtaja uskoo, että siltä vältytään.

Uskoa tulevaisuuteen tuovat Jalmari Harjun kaltaiset asukkaat. Lukiolainen ja nuorisovaltuuston puheenjohtaja aikoo opiskelun jälkeen jatkaa perheen maitotilan pitoa.
– Tämä on rakasta kotiseutua, eihän täältä mihinkään osaisi lähteä. Täällä on kaikkea mitä oikeastaan ihminen vain voi tarvita, Harju sanoo. Se tarkoittaa luontoa ja omaa rauhaa.
Väestöennusteet apeuttavat nuorenkin mielen, mutta Harju ajattelee että "ehkä joku ilonpilkahduskin vielä tulee". Monille työttömille se ilonpilkahdus olisi Soklin fosfaattikaivos.
Tuleva maatilallinen Harju ei siitä innostu ja vielä vähemmän luonnonrauhan perässä Savukoskelle muuttanut Petri Tarkka. Tarkka arvelee, että kaivosrekkaralli saattaisi ajaa hänen perheensä kokonaan pois Savukoskelta.
Keskustele aiheesta kello 22 saakka.
Lue myös:
Savukoski karsii menojaan vähentämällä kunnan henkilöstöä – yt-neuvottelut alkavat