Leirikoulut pyörivät jälleen täydellä teholla. Tanhuvaaran urheiluopistolla on tällä viikolla ollut seitsemän leirikoulua ja toukokuisten leirikoulujen määrä on nyt samaa luokkaa kuin aikana ennen koronaa.
Tanhuvaarassa kuudesluokkalaisille suunnatut leirikoulut kestävät keskimäärin kolme päivää ja kaksi yötä.
Lappeenrantalaiselta Kimpisen koululta Tanhuvaarassa oli alkuviikosta 21 leirikouluun osallistujaa, mukana kaksi opettajaa.
Ella Räisäselle mieluisin aktiviteetti oli kalliolaskeutuminen. Hän ei ollut kokeillut lajia aikaisemmin ja odotti ennakkoon uutta kokemusta. Myös Santeri Keituri kertoo odottaneensa leirikoululta uusia kokemuksia ja urheilulajeista eniten uintia.

Tiivis yhteishenki on tärkeää
Santeri Keituri kuvailee Kimpisen koulun kuudesluokkalaisten luokkahenkeä yhtenäiseksi ja positiiviseksi. Ella Räisäselle tärkeintä leirikoulussa on, että kaikki ovat yhdessä.
Myös opettaja Oona Rintamaa kehuu luokkansa saumatonta yhteishenkeä, jota voi leirikoulussa hioa vielä entisestään.
– Tämä on hyvin yhteen hioutunut, myönteinen ja toiset huomioiva porukka.
Hän kertoo luokan heittäytyneen rohkeasti kokeilemaan uusia asioita. Luokan yhteinen huumori ja tekemisen meininki tukivat leirikouluun lähtemistä vahvasti.
– Siksi Tanhuvaaran leirikoulu oli mainio valinta meidän luokallemme, Rintamaa sanoo.
Kimpisen koulussa leirikoulun suunnittelu alkoi jo vuosia sitten, ja varainkeruuta on tehty jo alemmilta luokilta lähtien. Opettaja Oona Rintamaa kertoo, että leirikoulukohde lyötiin lukkoon tämän vuoden alussa. Oppilaat pääsivät itse vaikuttamaan leirikoulun ohjelmaan.
– Meillä oli lista luokassa ja äänestämällä päätimme yhdessä lajeista, Santeri Keituri kertoo.
Joitakin kompromisseja piti tehdä, mutta erimielisiltä kahnauksilta vältyttiin. Päätös leirikoulun päälajeista syntyi kuitenkin yksimielisesti.

Leirikoulu huipentaa alakoulutaipaleen
Oppilaille leirikoulu on ikimuistoinen huipennus alakoulun päättyessä. Tanhuvaaran urheiluopiston liikuntapalvelupäällikkö Arja Laine tiedostaa leirikoulun ison merkityksen.
– Yritämme järjestää heille mahdollisimman mieleenpainuvan ja kivan leirikoulun. Se on heille palkinto yhdessä tehdystä työstä.
Tanhuvaaralle leirikoululaiset ovat tärkeä kohderyhmä.
– Meillä on ilo liikuttaa lapsia ja tuoda heille esiin erilaisia vaihtoehtoja liikunnasta. Se on yksi urheiluopistojen tärkeä tehtävä, Laine sanoo.

Syksyllä Santeri Keituri ja Ella Räisänen aloittavat seiskaluokan. Molemmat odottavat jo syksyllä alkavaa yläkouluaikaa.
– Pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja eri opettajiin, Keituri sanoo.
– Saa uusia kavereita ja vanhojakin luokkakavereita näkee ainakin koulun käytävillä, Räisänen lisää.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 29.5. klo 23.00 saakka.