– Grillien ostajat ovat kaiken ikäisiä. Kuvitelma keski-ikää lähestyvästä miehestä on väärä, vakuuttaa 20 vuotta grillejä myynyt Tellervo Sumanen. Seitsemän viime vuotta hän on toiminut Hämeenlinnan Kodin Terran myyntipäällikkönä.
– Nuoria pareja on paljon, ja sitten on myös vähän vanhempia pareja, joista monet ovat ostamassa toista tai kolmatta grilliään, kertoo Sumanen.
– Aika monesti on niin, että rouva on se, joka ostettavan grillin määrää. Mies on usein kiinnostuneempi grillin teknisistä ominaisuuksista, nainen päättää tyylin perusteella, naurahtaa Sumanen, pelkäämättä, että lause antaa streotyyppisen kuvan naisen ja miehen suhteista.
Kahdenkymmenen vuoden kokemus antaa Sumasen kertomukselle vankan totuuspohjan. Häntä lienee uskominen myös siinä, että grillikauppa on vilkastunut vuosittain.
Muutkin kauppiaat vahvistavat
Soittokierros grillejä myyville kauppiaille tuo saman tuloksen. Grillikauppa käy hyvin, vaikka viileä kevät on jonkin verran lykännyt kuuminta sesonkia. Grillien myyjät myöntävät, että heitä auttavat lihakauppiaiden suuret grillimainokset.
Televisio ja lehdet ovat pulloillaan kauppojen ja lihanjalostusyritysten mainoksia, joissa grillaamisesta tehdään lähestulkoon kesäinen velvollisuus.
Apuvälinepuolella tarjolla on muun muassa älykkäitä lihalämpötilamittareita. Ne voidaan kytkeä laitevalmistajan älypuhelinsovellukseen bluetoothilla, jolloin ruoan sisälämpötilan voi tarkistaa kännykästä vaikka kotisohvalta tai keittiössä muuta ruokaa valmistaessa.
Kaasu pitää pintansa
Suosituin grilleistä on edelleen kaasugrilli, mutta monet tosigrillaajat haluavat poltetun aromin ruokaansa ja ostavat hiiligrillin, monesti jo olemassa olevan kaasugrillin viereen. Myös yhdistelmägrillejä on saatavilla.

Vanha kunnon pallogrillikin pitää edelleen kutinsa.
– Pallogrillejä myydään edelleen paljon. Nekin ovat kuitenkin kehittyneet vanhoista ajoista, kertoo myyntipäällikkö Tellervo Sumanen.
Ennen hiilet sytytettiin kaatamalla ne grillin pohjalle ja kastelemalla ne suurella määrällä sytytysnestettä. Nyt hiilet sytytetään erillisessä sytytinpiipussa ja kaadetaan kuumina grillin pohjalle.
– Eipä tule grillattavaan sytytysnesteen makua. Ja säästyy siinä samalla grillaajan hiukset ja kenties talokin, nauraa Tellervo Sumanen.