Työoikeuden professori Seppo Koskinen pitäisi Tullin pääjohtaja Antti Hartikaisen virasta pidättämistä varmuustoimenpiteenä työyhteisön toimivuuden takaamiseksi.
Hartikaista vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta, Helsingin Sanomat uutisoi eilen keskiviikkona.
Professori Koskisen mukaan syytteen nostaminen pääjohtajan asemassa olevaa henkilöä vastaan on aina merkittävä tapahtuma. Työyhteisön näkökulmasta hän pitää asiaa vakavana.
Professori arvioi, että syytteen nostamisella on vaikutusta niin työyhteisöön kuin pääjohtajan omaankin toimintaan, ja miten hänen toimintaansa arvioidaan työyhteisön sisällä.
– Juuri tämäntyyppisestä syystä virasta pidättäminen on eräänlainen varmuustoimeenpide. Tällöin työyhteisö pystytään hoitamaan normaalisti, kun tämä syytteen saanut henkilö ei ole johtamassa yhteisöä, Koskinen sanoo.
Koskisen mukaan virasta pidättäminen olisi työyhteisön toiminnan näkökulmasta välttämätön turvaamistoimi. Hänen mielestään pelkästään syytteenalaisena oleminen voi vaikuttaa johtajan asemassa olevan henkilön toimintaan ja haitata tämän tehtäviinsä keskittymistä.
Koskisen mukaan tehtävästä pidättämisen tarkoituksena ei suinkaan olisi toimia rangaistustoimenpiteenä, vaan varmistaa Tullin ja koko työyhteisön toimintakyky mahdollisesti pitkään kestävässä oikeusprosessissa.
– Virasta pidättäminenhän tarkoittaa, että työnantaja pyrkii suojaamaan omaa työyhteisöänsä.
Virkarikossyytteen saanut Hartikainen arvioi itse tänään Ylelle, että on hänen esimiestensä asia päättää hänen mahdollisuudestaan jatkaa tehtävässään.
Valtiovarainministeriö tiedotti torstaina iltapäivällä, että se ei ryhdy toimenpiteisiin Tullin pääjohtajan virkarikossyytteen johdosta oikeusprosessin aikana. Tulli toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa. Käytännössä Hartikainen voi jatkaa tehtävässään ainakin toistaiseksi.
Lue lisää:
HS: Tullin pääjohtaja sai syytteen virkarikoksesta – aikoo jatkaa tehtävässään normaalisti