Jos hiihtoladun varrella pidetty hengähdystauko venähtää minuuttia pidemmäksi, voi hiihtäjä säpsähtää ympärilleen laskeutuvaa pimeyttä. Kankaanpääläisellä tykkilumiladulla valot eivät loista turhaan. Ne tarkkailevat ympäristöään ja syttyvät vain tarpeen vaatiessa täyteen tehoonsa.
Täysin pimeään ei taukoa pitävän hiihtäjänkään tarvitse jäädä. Turvallisuussyistä led-valot antavat itsestään silloinkin pienen häivähdyksen, noin 10-20 prosenttia tehostaan. Täydelle teholle ne saa jälleen kättä heilauttamalla. Valot tietävät, milloin metsässä liikutaan.
Kulutus tippui viidennekseen
Älyvalaistus otettiin käyttöön Kankaanpään liikuntakeskuksen hiihtoladulla tänä talvena. Se on osoittanut hyötynsä jo ensimmäisten kuukausien aikana.
Vatajankosken sähkön energiapäällikkö Jalmari Rossi kuvailee älyvalaistuksen tuottamaa energiasäästöä huikeaksi.
– Kulutusta on saatu laskettua lähtötilanteesta 80-85 prosentilla. Tämä sama tekniikka kun viedään kaupunkien kaduille ja harrastuspaikkoihin, ruvetaan puhumaan merkittävästä energiasäästöstä koko Suomessa.

Rossi maalailee mielikuvaa, jossa himmeä valaistus luo varjoja hiljaiselle lähiökadulle. Öisen kulkijan lähestyessä valot syttyvät yksitellen hänen edessään ja tausta himmenee pikku hiljaa jälleen hämyiseen valaistukseen.
Varjoissa valoja ei tarvita. Silloin eivät muutkaan kulkijat pääse yllättämään, kun valot paljastavat jokaisen liikkeen.
Aurinkolasit päässä ladulle
Uuteen tekniikkaan tottumaton voi vielä hätkähtää pimeyttä. Kankaanpään urheilukeskukseen suksiensa kanssa suunnannut Petri Pirttikangas luuli ensin joutuvansa sivakoimaan lenkin katse monoissa.
– Ihmettelin, miksi on näin pimeää, kun en heti hoksannut, että täällä on älyvalaistus nykyään. Hienosti se sitten näytti toimivan ja valot syttyivät todella fiksusti.
Valot on asennettu niin, että hiihtäjän menosuunnassa syttyy aina viisi seuraavaa valoa. Näin matkaa ei tarvitse taittaa sokkona.
Myös reitin kuin omat taskunsa tunteva, Suomen kärkihiihtäjiin lukeutuva kankaanpääläinen Ristomatti Hakola on havainnut uuden valaistuksen toimivaksi.
– Tällaista en ole ennen nähnyt. Valoteho on viimeisen päälle. Monessa maassa pitää hiihtää otsalampun valossa, mutta täällä voi vetää aurinkolasit päähänsä, ettei häikäise, Hakola iloitsee.
Maksaa itsensä takaisin viidessä vuodessa
Ladun älykkyyttä lisää mobiilisovellus, joka mittaa hiihtäjän lenkillä viettämiä kierrosaikoja. Koko paketin on arvioitu maksavan itsensä takaisin neljässä tai viidessä vuodessa.
Kankaanpään urheilukeskuksen ladun valaistukselle kertyi hintaa vajaat 70 000 euroa.
Erilaisia älyvaloratkaisuja on asennettu myös muualle Suomeen. Tekniikat vaihtelevat yhtiökohtaisesti, mutta esimerkiksi liiketunnistimeen reagoivista katuvalaisimista on jo saatu hyviä kokemuksia.

Kello 10:51 juttuun lisätty maininta muun Suomen tilanteesta.