Quantcast
Channel: Yle Uutiset | kotimaa | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 128550

Kansanedustajien kulukorvauksista nousi iso myrsky – Hallintojohtaja: Korvauskäytäntöjen muutoksiin ei ryhdytä, ennen kuin muutosten tarpeet on huolellisesti selvitetty

$
0
0

Kansanedustajien kulukorvauksista nousi kova kohu sen jälkeen, kun kävi ilmi, että kansanedustajat Teuvo Hakkarainen (ps.) ja Ville Vähämäki (ps.) pitävät Helsingin asuntonaan saunatilaa.

Keskustelu korvauksista sai lisää kierroksia, kun Iltalehti uutisoi kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) nostavan korotettua asumistukea, vaikka hänen pääasiallinen asuinpaikkansa on Helsingissä. Toivolalla on asunto myös Riihimäellä.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio toppuuttelee kulukorvauksista noussutta kohua. Hän vakuuttaa, että kulukorvauskäytännön mahdolliset muutostarpeet selvitetään huolellisesti.

Pertti Rauhio
Pertti RauhioYle

– Kulukorvausjärjestelmä perustuu lakiin, ja se on lopulta lainsäätäjien ja poliittisten päättäjien arvioitava, Rauhio sanoo.

Kaikille kansanedustajille maksetaan verotonta kulukorvausta tehtävän hoitamisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Lisäksi muista vaalipiireistä kuin Helsingistä ja Uudeltamaalta valitut kansanedustajat saavat kakkosasuntoa varten lisärahaa. Lue järjestelmästä lisää tästä.

Kakkosasunnon korvaus on veroton könttäsumma 493 euroa, joka maksetaan riippumatta siitä, mitkä asumiskulut todellisuudessa ovat.

– Se ei oikein riitä Helsingissä asumiseen, Rauhio kuvailee tyypillistä tilannetta, jossa vuokra on könttäsummaa korkeampi.

Vihreiden Olli-Poika Parviainen on kertonut kakkosasuntonsa menojen olevan noin parisataa euroa kuussa. Hän on esittänyt kulukorvausjärjestelmän muuttamista.

Rauhion mukaan könttäsumma auttaa siinä, että virkamiehet eivät ole arvioimassa edustajalle riittävää asumisen tasoa.

Eduskunnan puhemiehistö vaitonainen selvitysten ajan

Eduskunnan puhemiehistö on pidättyväinen kommentoimaan kulukorvausjärjestelmän mahdollisia muutostarpeita niin kauan kuin esiin nousseiden tapausten selvittely on kesken.

– Asiat on ensin selvitettävä ja vasta sitten on johtopäätösten aika, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoo.

Samaa mieltä on hallintojohtaja Pertti Rauhio. Iso kuva näyttäisi olevan kunnossa, eivätkä viimeaikaisetkaan tapaukset ole viemässä pohjaa vuosikymmeniä käytössä olleelta järjestelmältä.

– Minä en osoittelisi mitään väärinkäytöksiä, ennen kuin asiat on selvitetty, Rauhio sanoo.

"Yksinkertaisuudessaan paras mahdollinen"

Hallintojohtaja Rauhio muistuttaa, että Uudenmaan ulkopuolelta valittujen kansanedustajien asumiskorvaus on sitä varten, että koko Suomea voidaan edustaa.

– Voi olla kansanedustajana, vaikka ei olisi Helsingistä, tai Helsingistä valittu.

Rauhion mukaan nykyinen könttäsumma eli kakkosasuntojen kulukorvausjärjestelmä on yksinkertaisuudessaan paras mahdollinen. Myös siinä tapauksessa, että hyvin alhaisten vuokrien yhteydessä rahaa jää yli.

– Ei tule tilanteita, joissa virkamiehet joutuisivat arvioimaan, miten suuren asunnon voi hankkia tai korvataanko perheenjäsenten asuminen, Rauhio selventää.

"Kansanedustajat ovat vastuussa vain äänestäjille"

Kansanedustajille maksettavat kulukorvaukset poikkeavat työnantajien muille matkatyöläisille maksamista päivärahoista ja kilometrikorvauksista, koska summat eivät ole sidottuja todellisiin menoihin.

– Kansanedustajilla ei ole hallinnollista esimiestä. He arvioivat itse, mitkä ovat asiallisia matkoja ja majoituksia, Rauhio kertoo.

Kuukausittaisen könttäsumman vuoksi eduskunnan hallinto-osasto välttyy suurelta kuittirumbalta. Rauhio sanoo, että keskeisin kysymys on kuitenkin, se että harkinnanvaraisten kulujen perusteet pitäisi joka kerran arvioida erikseen.

Nyt kansanedustaja on itse vastuussa siitä, miltä rahankäyttö ulospäin näyttää.

– Kansanedustajat ovat vastuussa toiminnastaan vain äänestäjille.

Kulukorvauksia ei ole korotettu pian 20 vuoteen

Kulukorvaustasot ovat vuodelta 2000, eikä niitä ole sen jälkeen korotettu.

Pääkaupunkiseudulla vakinaisesti asuvien kansanedustajien kulukorvaus on 986,81 euroa kuukaudessa. Muualta kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä valitulle kansanedustajalle maksetaan kulukorvausta 1 315,75 tai 1 809,15 euroa kuukaudessa.

Korkeimman kulukorvauksen saavat ne kansanedustajat, joilla on vakituisen asuntonsa lisäksi edustajantoimen hoitamista varten hankittu omistus- tai vuokra-asunto pääkaupunkiseudulla. Uudenmaan vaalipiiristä valitun kansanedustajan kulukorvaus on 1 315,75 euroa, jos hänen asuntonsa sijaitsee yli 30 kilometrin päässä eduskuntatalosta.

Kansanedustajan verollinen palkkio on 6 510 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 997 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 11 981 euroa ja varapuhemiesten 9 987 euroa kuukaudessa.

Lisäksi valiokuntien puheenjohtajille ja eduskuntaryhmien puheenjohtajille maksetaan palkkio.

Lue myös:

Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin – taustalla kulukorvausepäselvyydet


Viewing all articles
Browse latest Browse all 128550

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>