Etelä-Savon pelastuslaitos sai varhain tiistaiaamuna hälytyksen, kun aamulenkillä ollut koiranulkoiluttaja oli havainnut koirapuiston lähellä puussa kiinni räpiköivän linnun, joka pyrki kovasti irti.
Pelastajien saavuttua paikalle kävi ilmi, että kyseessä oli kalastussiimaan sotkeutunut varis, jonka siima oli kietonut puuhun kiinni.
– Se oli arviolta 10–15 metrin korkeudessa. Puuhun kiipeämällä pelastajat ylsivät oksasahalla sahaamaan sen verran siimaa poikki, että varis pääsi vapaaksi ja lentoon, sanoo päivystävä palomestari Joni Himberg.
Vastaavat siimojen ja muiden kalanpyyntivälineiden aiheuttamat eläimenpelastustehtävät eivät ole pienenkään maakunnan pelastuslaitoksella täysin harvinaisia.
– Kyllä niistä pelastuslaitokselle soittoja tulee joka vuosi. Tyypillisesti niihin sotkeutuvat vesilinnut, kuten sorsat ja joutsenet. Ne ovat pedoillekin sitten helppo saalis, kun eivät pääse liikkumaan.
"Eläimet ovat hätää kärsimässä"
Helsingin Korkeasaaren villieläinsairaalaan siimoihin sotkeutuneita tavallisia vesilintuja tuodaan lähinnä Uudenmaan alueelta. Tiistaiaamuna sairaalan eläinlääkäri oli parasta aikaa operoimassa haahkaa, jossa oli kiinni kolme koukkua ja koho.
– Pyrimme hoitamaan eläimen niin että se pärjää luonnossa. Jos siima on ollut kovin tiukasti kietoutuneena vaikka kaulan tai jalan ympäri, niin kuntoutuminen ei välttämättä suju kauhean hyvin, sanoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja -suojelun johtaja Nina Trotti.
Kohtalot siimaan sotkeutuneilla linnuilla ovat vaihtelevia, kertoo Trotti, joka käy samalla läpi tietokoneelle kirjattuja tapauksia.
– Niitä joudutaan lopettamaan, mutta on tässä myös naurulokki, joka on päässyt samana päivänä takaisin luontoon, kun siima on saatu pois.
Palomestari Himberg korostaa, että siimanpätkät eivät kuulu luontoon ja kunnon kalahenkilö kerää myös katkenneet siimat pois rannoilta, jotta tällaisilta onnettomuuksilta vältyttäisiin.
– Jos siima katkeaa, niin laukkuun tai taskuun ne siiman pätkät. Ei niitä luontoon saa jättää. Eläimet ovat hätää kärsimässä niiden kanssa.