Jos joku yhdistävä tekijä Suomen kunnanvaltuustoihin sunnuntaina valituille 2064 yrittäjälle pitää löytää, se on se, että kaikki he ovat erilaisia. ”Perusyrittäjää” ei ole, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.
– Kuntapäättäjinä yrittäjän perusominaisuudet eli asioihin tarttuminen, vahva tahto saada aikaan ja asioiden eteenpäin vieminen ovat varmaan korostuvia ominaisuuksia, Mäkynen sanoo.
"Aina on tarve, josta lähdetään"
Kauhajoen kaupunginvaltuustoon ensimmäiselle kaudelle valittu Toni Eeva (kesk.) on reilu kolmekymppinen yrittäjä, joka kertoo olleensa yrittäjähenkinen jo teini-ikäisestä. Hän uskoo yrittäjyyden myötä muokkautuneen maailmankatsomuksensa ja talousosaamisen olevan asoita, jotka valtuustossa tulevat hyödyttämään myös kotikuntaa.
– Yrityselämä on nykyään aika raadollista. Hukkainvestointeja ei paljon yrittäjänä sovi tehdä, ehkä vähän siltä kannalta kriittisesti mennä myös kuntapuolelle katsomaan, mihin ne veroäyrit hupenevat, Eeva sanoo.
Eeva arvelee, että ensimmäisen kauden valtuutetulle uutta opittavaa riittää, mutta että päätöksenteko kunnassa on pääpiirteittäin samanlaista kuin yrityksessä.
– Aina on tarve, josta lähdetään, ja sen pohjalta katsotaan mahdollisia vaihtoehtoja.
Kauhajoen uusista valtuutetuista yli 40 prosenttia on yrittäjätaustaisia. Kaupungin tulevalle elinvoimaisuudelle se on Eevan mukaan varmasti hyvä asia. Eeva on ollut jo vaalien jälkeen puheissa valtuustoon tulevien muiden yrittäjien kanssa.
– Yrittäjäkollegojen kanssa meillä on positiivinen vire päällä, että koitetaan saada Kauhajokea nousemaan.
Päätöksenteko yllätti konkarinkin
Seinäjokelaisella Jani Karvosella (kok.) on kokemusta Ilmajoen (1996-2000), Kurikan (2008-2012) ja Seinäjoen (2012- ) valtuustotyöskentelystä. Sunnuntaina hänet valittiin jatkokaudelle Seinäjoen valtuustoon.
Karvonen on yrittäjä ja kertoo osanneensa odottaa, että poliittinen päätöksenteko on erilaista kuin päätöksenteko yrityksessä. Silti sen hitaus ja monimutkaisuus yllätti.
– Poliittisessa päätöksenteossa päätökset eivät tule nopeasti. On hyvä, että virkamiehet pystyvät päättämään jotain, mutta kyllä isommat päätökset venyvät välillä kohtuuttomasti, Karvonen sanoo.
Vaikka parannusta on jo tapahtunutkin, niin erityisesti yrityksiin ja esimerkiksi niiden sijoittumiseen liittyvän päätöksenteon Karvonen toivoisi olevan nopeampaa. Bisnestä tehdään välillä nopealla sykkeellä.
Yrittäjätaustan etu kunnalliseen päätöksentekoon löytyy talouspuolelta.
– Valtuutetun ensimmäinen edellytys on se, että ymmärtää kunnan kokonaistalouden. Tietysti yrittäjät ovat monesti talousvastuussa omasta yrityksestään ja on hyvä, että on pystynyt pyörittämään kokonaisvaltaista taloutta yrityksessään, Karvonen miettii.

Viidennes yrittäjiä – ja Etelä-Pohjanmaalla melkein puolet
Yrittäjiä valittiin tänä vuonna kunnanvaltuustoihin jonkun verran enemmän kuin viime vaaleissa 2012.
Yrittäjien osuus valtuutetuista on 23 prosenttia ja Jyrki Mäkysen kotimaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla vielä enemmän, noin 28 prosenttia. Esimerkiksi Karijoella ja Kauhajoella lähes puolet uusista valtuutetuista on yrittäjätaustaisia.
– Meillä on ollut pitkän aikaa poikkeuksellista se, että yrittäjät ovat aktiivisia myös kuntapolitiikassa. Muu Suomi on tullut perässä, Mäkynen sanoo.
Jyrki Mäkynen on ollut kunnallisessa päätöksenteossa mukana 12 vuotta. Poliittisen päätöksenteon hitaus yllättää kaikki luottamustoimiin mukaan lähteneet yrittäjät.
– Ei siihen onneksi sopeudu, mutta sen kanssa pitää pystyä elämään, jos meinaa näillä päätöksentekopaikoilla olla. Paljon on menty eteenpäin, eikä voi kiistää, etteikö myös päätöksenteko ole notkistunut, Mäkynen sanoo.
Talousosaamista ja pehmeitä arvoja
Yrityksen päätehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Toiminnan on oltava taloudellisesti järkevää niin, että se tuottaa tulosta.
– Kunnassa intressejä on moneen suuntaan. Kunnan tehtäväksi määritellään kuntalaisten hyvinvointi ja elinvoima. On paljon enemmän pehmeitä asioita, jotka pitää ottaa päätöksenteossa huomioon.
Mäkynen toteaa, että taloudellinen ajattelu on yrittäjille kuin sisäänrakennettu. Se on tärkeää, sillä jos talous ei ole terveellä pohjalla, niin kaikki muu, mikä sen päälle rakennetaan, on heiveröisellä pohjalla.
Hän muistuttaa kuitenkin, että harva menestyy yrittäjänä niin, ettei kuuntele asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Myös politiikassa tarvitaan yhteistyötä ja kompromissien tekemistä.
– Valtuustot koostuvat erilaisista taustoista tulevista ihmisistä, joiden yhteinen sävel löytyy oman kunnan asioiden hoitamisesta. Kun tulee vaikeita päätöksiä, irrotaan omasta taustasta ja katsotaan kuntalaisten sekä kunnan etua, ja tehdään päätös siltä kannalta.
Johtaminen on sitä, että organisaatiota viedään siihen suuntaan, mikä sen tehtävä ja tarkoitus on. Jyrki Mäkynen
Kuntien johtamista yritysmaailman opeilla kritisoidaan aika ajoin. Mäkynen ei näe siihen syytä.
– En ymmärrä, miksi valtiota tai kuntaa ei voisi johtaa kuin yritystä. Valtiollla on omat tehtävänsä, kunnalla omat tehtävänsä ja yrityksillä omansa. Ne ovat erilaisia, mutta johtaminen on sitä, että organisaatiota viedään siihen suuntaan, mikä sen tehtävä ja tarkoitus on. Samat lainalaisuudet pitää ottaa huomioon.
Yrittäjät osana elinvoiman rakentamista
Jyrki Mäkysen mukaan Suomen Yrittäjät on järjestönä kannustanut jäseniään olemaan mukana kunnallisessa vaikuttamisessa. Erityisen tärkeänä hän pitää mukanaolemista nyt, kun kuntien toiminnot ovat muutoksessa. Kuntien tehtävät painottunevat jatkossa koulutuksen, infrastruktuurin ja esimerkiksi elinkeinojen ja elinvoiman kehittämiseen.
– Näen uudistuksen suurena mahdollisuutena. Yrittäjät päättäjinä ovat tässä kohtaa erinomaista joukkoa elinvoiman rakentamisessa. Se perustuu joka tapauksessa paikallisiin yrittäjiin ja palveluihin.
Yrittäjien toimitusjohtaja peräänkuuluttaa kunnissa nykyistä suurempaa valmiutta riskin ottamiseen. Etenkin uudistumisen, ei niinkään taloudellisten riskien osalta.
– Kunnassa, maakunnassa ja valtiossa taloudellisen riskin kantavat viime kädessä kansalaiset. Veronmaksajan taskulla ollaan, jos riskit realisoituvat. Riskin ottamista uudistumisen kautta toivoisin enemmän. Uudistua ei voida, ellei jostain vanhasta uskalleta luopua.