Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy näillä näkymin helmikuun lopussa. Alueellisia suosituksia voi olla senkin jälkeen, mutta monella etätyöläisellä on edessä paluu läsnätyöhön tai vähintään hybridimalliin.
Muutos voi olla suuri.
– Kaksi vuotta on ollut pitkä aika totutella uusiin tapoihin ja löytää niiden toimivat puolet. On iso haaste kääntyä taas toiseen suuntaan. Miten iso haaste, se riippuu hurjasti työpaikasta ja ihmisistä, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.
Hän uskoo, että muutos on enimmäkseen myönteinen asia, vaikka vaatiikin totuttelua ja jopa uutta tutustumista. Etenkin nuorille on tärkeää saada taas kokeneemmilta työntekijöiltä apua ja tukea, jota Teamsin kautta ei ole voinut saada.
Epidemian alkaessa arviolta miljoona suomalaista siirtyi etätöihin. Pelkkään läsnätyöhön ei palatakaan, jos ihmiset itse saavat päättää: viime keväänä peräti 90 prosenttia etätyön tekijöistä halusi tehdä jatkossakin vähintään neljäsosan työajasta etänä.
Moni on kokenut etätyön miellyttäväksi ja saattaa pohtia, miksi palata työpaikalle, kun tietotekniikka toimii eikä töihin tarvitse erityisesti lähteä, saati laittautua.
Kääntöpuolena on tylsistymisen lisääntyminen etätyössä.
– Tylsistyminen ei ole tila, joka odottaa energian purkautumista. Se on energiavajetta, josta palaaminen ei ole ihan helppo loikka, sanoo Hakanen.
TTL:n tutkimus osoittaa, että etätyöhön siirtyvissä näkyi aluksi lomaefekti: työn imu nousi ja työuupumus väheni. Sittemmin ilmiö tasaantui.
Etätyössä hyvinvointia on kasvattanut kokemus autonomian lisääntymisestä, kun taas yhteisöllisyyden väheneminen on nakertanut hyvinvointia. Nyt luvassa voi olla sama ilmiö kääntäen.
Väsymykseen kannattaa varautua
Läsnätyöhön paluun peruslähtökohta on yksinkertainen: se vaatii omassa mielessä suostumisen siihen, että näin tapahtuu.
– Kaksi vuotta sitten kukaan ei kysynyt, haluatko etätyöhön. Nytkin on hyvä ajatella, että läsnä- tai hybridityöhön pitää palata, vaikka se voi haastaa oman mukavuuden, sanoo Jari Hakanen.
Läsnätyössä on kuitenkin valtavasti hyviä puolia, joita pelkässä etätyössä ei ole – kuten työkaverit.
– Mikä voima siinä onkaan, kun näkee kokonaisen ihmisen. Ja arkeen löytää uuden rytmin, johon voi ottaa mukaan jotain korona-ajan ehkä tuomasta rauhallisemmasta vapaa-ajasta, sanoo Hakanen.
Hän uskookin, että moni huomaa yhteisöllisyyden tuovan niin paljon merkityksellisyyttä, että se ylittää harmin oman ajan vähenemisestä esimerkiksi työmatkojen takia.
Toisaalta siirtymät kodin ja työpaikan välillä ovat tärkeitä palautumiselle. Myös työn ja vapaa-ajan erottaminen on läsnätyössä helpompaa kuin etätyössä.
Hakanen neuvoo läsnätyöhön palaavaa olemaan lempeä itseään kohtaan: alkuun voi väsyttää, kun ärsykkeitä on enemmän ja rutiinit muuttuvat. Myös moni tuttu asia on voinut muuttua kahdessa vuodessa.
Työnantajankin on hyvä varautua väsymykseen ja tarpeeseen puhua siitä, mitä korona-ajan tuoma muutos on merkinnyt.
– Toivottavasti puhutaan muustakin kuin siitä, missä työtä tehdään. Työtavoista ja siitä, mitä niistä voisi ottaa mukaan myös läsnätyöhön, sanoo Jari Hakanen.

Kyse ei ole vain läsnätyöhön palaavista
Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen muistuttaa, ettei työ ole minäkeskeinen projekti. Jokaisesta on iloa muillekin, ja hihasta nykäisy ja neuvojen kysyminen on kovaa valuuttaa työpaikalla.
– Tässä välissä työmaailmaan on tullut uusia, nuoriakin työntekijöitä, jotka eivät ole ehkä koskaan nähneetkään työkavereita kasvokkain, muistuttaa Hakanen.
TTL:n jo ennen korona-aikaa aloittaman Miten Suomi voi -tutkimushankkeen viimesyksyinen selvitys kertoikin, että alle 36-vuotiaiden työhyvinvointi on heikentynyt korona-aikana selvemmin kuin muiden, vaikka muutokset työhyvinvoinnissa ovat kokonaisuudessaan olleet maltillisia.
On myös työpaikkoja, joissa osa on ollut läsnätyössä koko ajan toisten tehdessä etätyötä. Silloin vaaditaan kaikilta osapuolilta työyhteisötajua ja sosiaalisia taitoja.
– On hyvä ymmärtää, että osalla ei ole ollut mahdollisuutta valita. Tämä on yhteisen jakamisen paikka; nyt ei puhuta vain niistä, jotka palaavat, sanoo Hakanen.