Hyvän lemmikkikuvan ottamiseen kotioloissa tarvitaan joskus puhtaasti onnea, mutta useammin muutamien niksien taitamista, aikaa ja kärsivällisyyttä. Esimerkiksi kuvausajankohdalla on merkitystä:
– Suosittelen välttämään keskipäivää: kirkasta auringonpaistetta, jolloin kontrasti on kovimmillaan. Valo on aamulla ja illalla pehmeä, muotoileva, sanoo valokuvaaja Anu Sundell.
Valokuvaajat Eveliina Immonen ja Anu Sundell hakisivat peruskuvaan rauhallisia sävyjä. Eläimen turkin sävy kannattaa ottaa huomioon, esimerkiksi mustaa turkkia tukee vaalea tausta. Niin lemmikki nousee pääosaan kuvassa.

Taustan pihakeinut, leikkikalut ja lapiot häiritsevät. Mitä kirkkaampia ne ovat väriltään, sitä enemmän.
Valoilla voi leikkiä, mutta myös korostaa silmiä
– Vastavalo on muotoileva ja mielenkiintoinen kuvassa. Jos saa valon pyyhkimään karvan pintaa, turkki korostuu, kertoo Sundell.
Silmien esiin saamisessa voi käyttää apuvaloa, varsinkin jos silmät ovat turkin peitossa. Pieni salama ja heijastuspinnan käyttö voi saada katseen esille. Lemmikkiä voi myös ohjata kuvaustilanteessa vaikka vinkulelulla, ja näin johdattaa katsetta siihen suuntaan, josta silmät näkyvät parhaiten.
Sivumyötäinen auringonvalo toimii parhaiten, sillä saa nostettua silmiä, mutta myös kuonoon saa muotoa. Anu Sundell, valokuvaaja
– Sivumyötäinen auringonvalo toimii parhaiten, sillä saa nostettua silmiä, mutta myös kuonoon saa muotoa.
Osa eläimistä on omimmillaan liikkeessä. Silloin korostuu välineistön valinta. Normikännykkäkuvauksessa etäisyys on hyvä pitää samana, sillä esimerkiksi kovaa kohti tulevan lemmikin kuvaaminen on vaikeaa.
Usein lemmikki reagoi samaan asiaan kerran tai kahdesti, kolmatta kertaa ei kannata yrittää. Anu Sundell, valokuvaaja
Vedessä leikittely vaatii saman kuin muunkin liikkeen ikuistaminen: riittävästi valoa ja nopeat suljinajat, jolloin pisaroiden lento pysähtyy kuviin. Kännykkäkameroissa aukon manuaalisäätö on jo joissain malleissa mahdollista.
Luonne näkyviin
Eläintä ei pidä yrittää innostaa liian outoihin asentoihin. Luonnollisuus, kuvauspaikan tuttuus ja turvallisuus ovat tärkeitä. Eveliina Immonen nostaisi kuvauksessa esiin rodunomaiset piirteet. Jos on terhakka luonteeltaan, on hyvä jos se näkyy kuvassa. Joskus näitä piirteitä joutuu herättelemään.
– Kissoja on kävelytetty portaita alaspäin, jolloin kuvauskohde nostaa häntää. Voidaan viedä toinen lemmikki johonkin kohtaan, missä se voi herättää kuvattavan eläimen tarkkaavaisuuden, kertoo Anu Sundell.
– Usein lemmikki reagoi samaan asiaan kerran tai kahdesti, kolmatta kertaa ei kannata yrittää. Tämä koskee esimerkiksi vinkuleluja.
Kuvattavan koko kannattaa ottaa huomioon: menenkö itse alas vai nostanko kuvattavan korkeampaan paikkaan. Kannattaa kokeilla eri suuntia, läheltä ja kaukaa – iloisia yllätyksiä voi tulla.
Kuvaustilanteessa ylipäätänsä on hyötyä apuihmisistä, jotta kuvaaja voi keskittyä katsomaan oikeaa hetkeä, kokonaisuutta ja reagoimaan.
Linssiluteet ja muut
Osa lemmikeistä hämmentyy tähtäilystä tai valoista,varsinkin koirissa on isoja eroja.
Jotkut oikein pörhistäytyvät ja nauttiivat siitä, että ovat huomion keskipisteinä. Eveliina Immonen, valokuvaaja
– On täysin mahdotonta tietää etukäteen, mikä koira pelkää valoja ja näin vierastaa kameraa. Jotkut oikein pörhistäytyvät ja nauttivat siitä, että ovat huomion keskipisteinä, kuvailee Immonen.
Kissoissakin on eroja, mutta kokonaisuudessaan ne ovat kuvaajien mukaan vaikeampia kuin koirat, koska niitä ei pysty makupaloilla ohjailemaan.
– Pienet kissat on helppoja leikittää haluttuun asentoon, mutta se toimii vanhemmallakin.

Kuvauksen ekstrajännitystä
Eveliina Immonen on kuvannut myös lemmikkitorakan.
– Pelkäsin kaikkein eniten, että se karkaa ja pesiytyy jonnekin rakenteisiin ja valloittaa maailman sen jälkeen. Etukäteen varmistin, miten nopeasti se liikkuu, että ehtiikö sen ottaa kiinni vai pitääkö aidata kuvausalue. Se olikin yllättävän rauhallinen, mikä oli helpotus, hän muistelee nauraen.
Ei se silti hänestä torakkakuvaajaa tehnyt.
– Hirveää! En halua todellakaan kuvata lisää! Käärmeitä pelkään ja inhoan, tunnustaa Immonen. En tule kuvaamaan, vaikka tahdottaisiin, en edes kuvia pysty katsomaan!